Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z roquefortem i kurkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z roquefortem i kurkami - składniki:
  • Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki zimnego kremowego twarożku (może być bardzo gęsta kwaśna śmietana)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1.5 łyżeczki białego octu winnego
  • Nadzienie:
  • 3 cienkie plasterki boczku
  • drobno posiekane
  • 4-5 cebulek dymek (białe i zielone części)
  • posiekanych
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 70-80 dag oczyszczonych kurek (duże pokrojone na kawałki - małe w całości)
  • 1/2 łyżeczki + kilka listków do dekoracji posiekanej świeżej szałwii
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki suszonych osączonych z oliwy i posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 15 dag pokruszonego sera z niebieską pleśnią (roqueforta; gorgonzoli; rokpola; danish blue)
Tarta z roquefortem i kurkami - sposób przygotowania: Robimy ciasto, miksując w blenderze wszystkie jego składniki. Lepimy kulę, zawijamy w folię, wkładamy na 30 minut do lodówki. Robimy nadzienie: wysmażamy boczek na małym ogniu, na wytopionym tłuszczu szklimy dymkę, czosnek oraz grzyby. Po 3-4 minutach dodajemy zioła, pomidory i wino. Gotujemy razem jeszcze 2-3 minuty. Studzimy do temperatury pokojowej, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm, układamy na nim masę grzybową, pozostawiając 3-centymetrowy wolny brzeg. Posypujemy pokruszonym serem, zawijamy brzegi ciasta, tak aby częściowo przykryły nadzienie. Pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy. Podajemy na ciepło, dekorując listkami szałwii.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo