Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bagietki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bagietki - składniki:
Bagietki - sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdże w 1 szklance ciepłej wody (ok. 40°C), odstawiamy na 5 minut. Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z solą, mieszamy, a potem zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy - około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy po łyżce resztę mąki, stale zagniatając, kończymy dosypywanie mąki, kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krótko zagniatamy ciasto ponownie, odstawiamy na kolejne 5 minut. Dzielimy na 2 części, z obu formujemy bagietki, układamy na blasze wyścielonej pergaminem posypanym mąką kukurydzianą. Przykrywamy, czekamy 30 minut, aż bagietki podwoją objętość. Odkrywamy, każdą nacinamy ukośnie w 3 miejscach. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z 1/2 szklanki wody, blachę z bagietkami kładziemy w połowie wysokości piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, gorące bagietki zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.

Informacje o Bagietki

  • Zapiekanka na bagietce

    Zapiekanka na <strong>bagietce</strong>

    , trzeba wcześniej podsmażyć, zanim położymy je na bagietce i wsadzimy do piekarnika. To samo się tyczy pieczarek czy mięsa - zapiekanka powinna być pieczona tylko tyle, ile potrzeba by nabrała temperatury i roztopił się ser - dlatego, by niektóre składniki nie były surowe lub twarde, trzeba poddać je

  • SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTOWYM DRESSINGIEM I BAGIETKĄ

    SAŁATKA ARBUZOWA Z MIĘTOWYM DRESSINGIEM I <strong>BAGIETKĄ</strong>

    ;     Bagietka do odpieku (np. Dan Cake) Przygotowanie: Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki

  • Domowe pieczywo - 4 przepisy

    Domowe pieczywo - 4 przepisy

    wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Formujemy placuszki z rozmarynem i solą morską na wierzchu. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C. Bagietki francuskie 1 saszetka (2,5 łyżeczki) suszonych drożdży, 1

  • Keczup dla kibica

    . Bagietka dla Marty: 1 duża bagietka, 250 g mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry, 100 g cieniutko pokrojonej szynki parmeńskiej, dwie garście listków szpinaku, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek Bagietkę przekroić na pół, ułożyć na jednej połówce

  • Sposób na kanapkę

    Sposób na kanapkę

    kawałków ogórka, listków rukoli, 4 połówki pomidorków i po 3 falafele. Posmaruj sosem tzatziki. Podawaj. Te kanapki najlepiej przygotować w małych, pszennych bagietkach. Estragonowy sos wzbogacono dodatkiem lekko słonych kaparów. Zobacz przepis na kanapki z krewetkami i majonezem estragonowym Składniki

  • Gotuj jak szef kuchni we własnym domu! Oto najlepsze przepisy kuchni francuskiej

    Gotuj jak szef kuchni we własnym domu! Oto najlepsze przepisy kuchni francuskiej

    Długie marynowanie i gotowanie w winie z dodatkiem cebuli i boczku sprawia, że to danie jest pełne aromatu. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo i uczta gotowa. Uwaga: podane w przepisie proporcje wystarczą do wykarmienia sporej grupy głodomorów. Jeśli zatem potrzebujesz mniejszej porcji, podzie

  • Kilka przekąsek do lampki wina

    Kilka przekąsek do lampki wina

    Kup duże oliwki bez pestek i dobrą oliwę z oliwek - do tego kilka przypraw i smaczna przekąska gotowa. Oliwki marynowane z chili 450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami 4 obrane ząbki czosnku 2 łyżeczki nasion kolendry 1 mała cytryna 4 gałązki świeżego tymianku 4 łodyżki kopru 2 małe ś

  • Kurczak pieczony - idealny na piknik i nie tylko

    Kurczak pieczony - idealny na piknik i nie tylko

    Udka z kurczaka w miodzie i pomarańczowym soku nie są zbyt pracochłonne. Wystarczy wymieszać składniki marynaty, obtoczyć w niej kurczaka, a następnie go upiec - i gotowe. Aby kurczak nabrał smaku dobrze pozostawić go w marynacie na 1-2 godziny (a jeszcze lepiej całą noc). Sprawdź również nasz przep