Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada z cielęciny, czyli Kalbsmangold

Autor
A A A
  • Rolada z cielęciny, czyli Kalbsmangold

    Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada z cielęciny, czyli Kalbsmangold - składniki:
Rolada z cielęciny, czyli Kalbsmangold - sposób przygotowania: Mięso mieszamy z bułką tartą oraz jednym jajkiem. Dosmaczamy solą i pieprzem. Mieszamy. Liście mangolda blanszujemy na parze w garnku i hartujemy w lodowatej wodzie, a następnie ścinamy gruby nerw. Na płaskiej powierzchni układamy folię spożywczą, a na niej liście mangolda, tak aby na siebie zachodziły i tworzyły jednolitą płaszczyznę, trochę większą niż kartka A4. Na liściach rozsmarowujemy mięso na grubość 5 mm, na 1/3 powierzchni, mierząc od dolnej krawędzi liści. Pozostałą powierzchnię liści smarujemy rozbełtanym drugim jajkiem (żeby się łatwiej skleiło). Zwijamy roladę za pomocą folii. Układamy w brytfance wysmarowanej oliwą. Przykrywamy i pieczemy ok. 15 min w 180°C. Możemy podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej z sosem ze zmiksowanego tuńczyka (1 puszka), 2 filetów anchois i garstki kaparów, doprawionego sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.