Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta z morelami, miodem i migdałami
Tarta z morelami, miodem i migdałami - składniki:
Tarta z morelami, miodem i migdałami - sposób przygotowania:
Masło rozcieramy na puch, łączymy z cukrem pudrem, żółtkami, mąką, mielonymi migdałami i solą, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je, podsypując mąką, i wykładamy nim okrągłe foremki na tartaletki lub jedną dużą formę. Pieczemy na biało w 180°C przez 15 minut. Łączymy śmietanę z jajkiem, olejkami, miodem i mąką. Masą smarujemy podpieczone ciasto, rozkładamy w rozetę połówki moreli i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy 30-45 minut, aż masa się zetnie i lekko zezłoci. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
- Ciasto:
- 120 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g mąki
- 3 łyżki mielonych migdałów
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 125 ml gęstej śmietany (36%)
- 1 duże jajko (lekko roztrzepane)
- odrobina olejków migdałowego i waniliowego
- 2 łyżki miodu (najlepszy będzie akacjowy lub lawendowy)
- 1 łyżka mąki
- 750 g wydrylowanych moreli
- garść migdałów w płatkach
- Oraz:
- cukier puder do posypania tarty
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki