Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z morelami, miodem i migdałami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z morelami, miodem i migdałami - składniki:
Tarta z morelami, miodem i migdałami - sposób przygotowania: Masło rozcieramy na puch, łączymy z cukrem pudrem, żółtkami, mąką, mielonymi migdałami i solą, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je, podsypując mąką, i wykładamy nim okrągłe foremki na tartaletki lub jedną dużą formę. Pieczemy na biało w 180°C przez 15 minut. Łączymy śmietanę z jajkiem, olejkami, miodem i mąką. Masą smarujemy podpieczone ciasto, rozkładamy w rozetę połówki moreli i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy 30-45 minut, aż masa się zetnie i lekko zezłoci. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo