Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś kaczki barbarie z sosem jałowcowym oraz purée z marchewki i pomarańczy

Autor
A A A
  • Pierś kaczki barbarie z sosem jałowcowym oraz purée z marchewki i pomarańczy

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierś kaczki barbarie z sosem jałowcowym oraz purée z marchewki i pomarańczy - składniki:
Pierś kaczki barbarie z sosem jałowcowym oraz purée z marchewki i pomarańczy - sposób przygotowania: Robimy purée. Marchewkę siekamy, zalewamy osoloną wodą (tak żeby ją przykryła), dodajemy połowę masła i gotujemy do miękkości. Miksujemy z sokiem i skórką z pomarańczy oraz resztą masła. Przyrządzamy kaczkę. Nacinamy skórę w kratkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na zimną patelnię wlewamy oliwę, kładziemy mięso skórką do dołu i smażymy je na złoty kolor. Odwracamy, wkładamy patelnię do piekarnika (190°C) na 7 minut. Odkładamy mięso na drewnianą deskę. Robimy sos. Na patelni, na której smażyła się kaczka, podsmażamy przez 2 minuty posiekane szalotkę i marchewkę. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, jagody jałowca i gin. Podgrzewamy, aby odparował alkohol. Zalewamy bulionem i redukujemy o 3/4. Przecedzamy. Marchewkę kroimy na spore kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty, potem chwilę grillujemy. Jagody jałowca rozgniatamy i suszymy 40 minut w piekarniku (60°C). Rozcieramy w moździerzu i przesiewamy przez sito. Na talerzu układamy kaczkę i purée, dekorujemy marchewką, sosem, oliwą oraz orzechami i "pudrem" z jałowca. Paweł Wałęsa ma 26 lat. Zastępca szefa kuchni w Hugo Restaurant w Poznaniu. Lubi kulinarny freestyle i przypływ adrenaliny, który towarzyszy gotowaniu. Chciał zostać cukiernikiem, jak tata, ale brat kucharz zaraził go pasją do pracy w restauracji. Spędził kilka lat, gotując w prestiżowych lokalach na Wyspach Brytyjskich, między innymi Hayfield Manor Hotel w Cork oraz w Chez Bruce w Londynie. Ceni pasję tamtejszych kucharzy, bo jak podkreśla, "na Wyspach dotyka się jedzenia w kuchni, czuje się je". Intrygują go tajskie smaki, choć pozostaje wierny nowoczesnej kuchni europejskiej. Polskie zupy uważa za najlepsze na świecie.