Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Drożdżówki z makiem i żurawinami

Autor
A A A
  • Drożdżówki z makiem i żurawinami

    Fot. Cranberry Marketing Committee

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Drożdżówki z makiem i żurawinami - składniki:
Drożdżówki z makiem i żurawinami - sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko, cukier i masło. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby urosło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, mieszając. Odkładamy 2-3 łyżki żurawin, resztę kroimy i dodajemy do budyniu. Siekamy orzechy i mieszamy je z makiem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy i dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i rozgniatamy dłonią. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą porcję ciasta nakładamy trochę budyniu i mieszanki makowo-orzechowej. Pieczemy 18-20 min w 200°C (jeśli z termoobiegiem, to 180°C). Mieszamy dżem z łyżką wody, zagotowujemy i przecieramy przez sito. Taką glazurą smarujemy drożdżówki, posypujemy je resztą żurawin. Uwaga: Od września do stycznia zamiast suszonych żurawin możemy użyć świeżych. Wówczas 120 g świeżych owoców podgrzewamy przez 3-4 minuty z łyżką wody i 2 łyżkami cukru, mieszając. Osączone żurawiny osuszamy i dodajemy do budyniu.
Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem