Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Turbot z topinamburem i marynowanymi cebulkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Turbot z topinamburem i marynowanymi cebulkami - składniki:
  • Cebula marynowana:
  • 150 g małych cebulek (szalotek lub dymek)
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml białego octu winnego
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 2 gałązki tymianku
  • Sos:
  • 5 kg cebuli
  • 30 g brązowego masła (stopionego i zrumienionego)
  • 4 łyżki kaparów z bzu lub 3-4 zwykłe kapary na porcję
  • ocet winny
  • Oraz:
  • 4 topinambury (250-300 g na porcję)
  • oliwa
  • 4 filety z turbota (o wadze ok. 150 g każdy)
  • sól
Turbot z topinamburem i marynowanymi cebulkami - sposób przygotowania: Marynujemy cebulki: obieramy je, blanszujemy przez 3 minuty. Zagotowujemy pozostałe składniki, wrzucamy cebulki, odstawiamy na noc. Robimy sos: obrane cebule kroimy na połówki. Zalewamy 15 l wody, gotujemy 3 godziny. Gdy bulion odparuje do połowy, cedzimy, redukujemy do objętości 40 ml. Przed podaniem łączymy z "brązowym" masłem i kaparami, doprawiamy octem. Topinambury myjemy, kroimy wzdłuż na połówki, kładziemy na rozgrzanej oliwie stroną przecięcia do dołu. Smażymy minutę, odwracamy, wstawiamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. W tym czasie solimy filety, obsmażamy je na oliwie (powinny być średnio wysmażone). Podajemy z topinamburem, sosem cebulowym i marynowanymi cebulkami.