Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Turbot z topinamburem i marynowanymi cebulkami
Turbot z topinamburem i marynowanymi cebulkami - składniki:
Turbot z topinamburem i marynowanymi cebulkami - sposób przygotowania:
Marynujemy cebulki: obieramy je, blanszujemy przez 3 minuty. Zagotowujemy pozostałe składniki, wrzucamy cebulki, odstawiamy na noc. Robimy sos: obrane cebule kroimy na połówki. Zalewamy 15 l wody, gotujemy 3 godziny. Gdy bulion odparuje do połowy, cedzimy, redukujemy do objętości 40 ml. Przed podaniem łączymy z "brązowym" masłem i kaparami, doprawiamy octem. Topinambury myjemy, kroimy wzdłuż na połówki, kładziemy na rozgrzanej oliwie stroną przecięcia do dołu. Smażymy minutę, odwracamy, wstawiamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. W tym czasie solimy filety, obsmażamy je na oliwie (powinny być średnio wysmażone). Podajemy z topinamburem, sosem cebulowym i marynowanymi cebulkami.
- Cebula marynowana:
- 150 g małych cebulek (szalotek lub dymek)
- 200 ml białego wina
- 200 ml białego octu winnego
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- 2 gałązki tymianku
- Sos:
- 5 kg cebuli
- 30 g brązowego masła (stopionego i zrumienionego)
- 4 łyżki kaparów z bzu lub 3-4 zwykłe kapary na porcję
- ocet winny
- Oraz:
- 4 topinambury (250-300 g na porcję)
- oliwa
- 4 filety z turbota (o wadze ok. 150 g każdy)
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki