Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kruche ciasto z wiśniami

Autor
A A A
  • Kruche ciasto z wiśniami

    Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kruche ciasto z wiśniami - składniki:
Kruche ciasto z wiśniami - sposób przygotowania: Ciasto rozwałkowujemy na pergaminie ułożonym na stolnicy na grubość 2-3 milimetrów i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. 1/4 szklanki cukru mieszamy z migdałami, gałką muszkatołową i solą; dodajemy do wiśni i dokładnie mieszamy. Wiśnie układamy na cieście, pozostawiając brzegi szerokości 3-4 centymetrów, a następnie zawijamy je tak, by zachodziły na wiśnie. Na wiśniach układamy kawałki masła. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Z wierzchu całość posypujemy cukrem. Pergamin z ciastem układamy na blasze i pieczemy ok. 40 minut, aż brzegi się zrumienią.

Informacje o Kruche ciasto z wiśniami

  • Wiśnia jest wiśnia!

    Wiśnia jest wiśnia!

    sosu podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy folię z markizy i kroimy ją w plastry. Każdy polewamy ciepłym sosem. Kruche ciasto z wiśniami Ciasto: 15 dag miękkiego masła, 1/3 szklanki cukru, 1 duże, roztrzepane jajko

  • Smażone zielone pomidory, 5$ shake, najlepszy kurczak w panierce - najpopularniejsze filmowe dania

    Smażone zielone pomidory, 5$ shake, najlepszy kurczak w panierce - najpopularniejsze filmowe dania

    wrzątku, po wypłynięciu delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową. Autor: Zuzanna Wiciejowska Historia śmierci Laury Palmer wstrząsnęła miasteczkiem Twin Peaks. Rozwiązaniem zagadki zajmował się agent FBI Dale Cooper (na zdjęciu poniżej), który stracił głowę dla tarty wiśniowej. KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI

  • Obłędne ciasta z letnimi owocami

    Obłędne ciasta z letnimi owocami

    będzie odpowiednio słodki. Kruche ciasto z wiśniami 1 porcja ciasta (według przepisu podstawowego ) 1/4 szklanki + 3 łyżki cukru 1/4 szklanki podprażonych i zmielonych migdałów lub posiekanych płatków migdałowych 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta soli 500-600 g wiśni bez