Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto oliwkowe

Autor
A A A
  • Ciasto oliwkowe

    Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto oliwkowe - składniki:
Ciasto oliwkowe - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 210 C. Podłużną blaszkę smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę, a oliwki (jedne i drugie) w plasterki. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jaja i mieszamy starannie, dodając wino i oliwę. Wyrabiamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy ser, oliwki, kminek i tymianek. Ponownie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy 45 minut. Przestudzone ciasto zabieramy na piknik albo serwujemy na aperitif.

Informacje o Ciasto oliwkowe

  • 9 sposobów na oliwki

    9 sposobów na oliwki

    imprezie zamiast zwykłego chleba? Polecamy "ciasto" z oliwkami i serem. Jeśli nie przepadasz za kminkiem dodaj do niego inne ulubione przyprawy. Ciasto oliwkowe 100 g żółtego sera typu gouda 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką 10 czarnych oliwek bez pestek 220 g mąki 1 łyżka

  • Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

    podarunek. Będzie wyborne, jako przekąska, w towarzystwie lampki wina. Ciasto oliwkowe 100 g żółtego sera typu gouda 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką 10 czarnych oliwek bez pestek 220 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia sól pieprz 4 jaja 100 ml wytrawnego białego wina 100 ml oliwy