Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik z musem z białej czekolady i poziomkami

Autor
A A A
  • Torcik z musem z białej czekolady i poziomkami

    Fot. Materiały prasowe

    Poziom trudności: trudne

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Torcik z musem z białej czekolady i poziomkami - składniki:
Torcik z musem z białej czekolady i poziomkami - sposób przygotowania: Ubij żółtka z cukrem na gładką masę, dodaj mąki wymieszane i przesiane przez  sito. W drugiej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połącz z masą z żółtek. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 20 minut. Gdy biszkopt przestygnie, wytnij 4 krążki o średnicy 8cm. Przygotuj mus: podgrzej 60 ml śmietany (pozostałą śmietanę wstaw do lodówki). Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do delikatnego przestygnięcia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej, dodaj do ostudzonej/ jeszcze ciepłej masy czekoladowej i wymieszaj. Resztę schłodzonej śmietany ubij na sztywno i także dodaj do masy. Wszystko delikatnie połącz mieszając rózga. Do foremek w kształcie walca, wcześniej nasmarowanych olejem i posypanych cukrem pudrem nakładamy krążek biszkoptu, nakładamy rękawem cukierniczym krem z białej czekolady. Na kremie układamy mrożone poziomki które smarujemy zastygającą galaretka truskawkową