Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czarne rzepki z sosem cytrynowym i miętą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czarne rzepki z sosem cytrynowym i miętą - składniki:
  • 3-4 średniej wielkości czarne rzepki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sok wyciśnięty i skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku
  • 3-4 listki świeżej mięty
Czarne rzepki z sosem cytrynowym i miętą - sposób przygotowania: Rzepki szorujemy szczoteczką, wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, osuszamy i układamy na blasze. Pieczemy w 240°C przez godzinę. Robimy sos. Wino gotujemy, redukując je o połowę, wlewamy śmietankę i sok z cytryny. Odparowujemy, aby sos zgęstniał i zrobił się kremowy. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Rzepki wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy (można obrać ze skórki, ale to niekonieczne). Kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Posypujemy posiekanymi listkami mięty. Podajemy do białych mięs. Rzepki mogą też być samodzielnym daniem dla wegetarian.

Informacje o Czarne rzepki z sosem cytrynowym i miętą

  • Podziemny krąg warzyw

    Podziemny krąg warzyw

    . Posypujemy nimi sałatkę. Czarne rzepki z sosem cytrynowym i miętą (dla 4 osób) 3-4 czarne rzepki średniej wielkości, 100 ml białego wytrawnego wina, 150 ml śmietanki kremówki, sok wyciśnięty i skórka otarta z 1 cytryny, sól i pieprz cytrynowy do smaku, 3-4 listki świeżej mięty Rzepki szorujemy