Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą

Autor
A A A
  • Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą

    Fot. Materiały promocyjne

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą - składniki:
Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą - sposób przygotowania: Semole dzielimy na trzy części (200g na ciasto białe, 100g na ciasto zielone, 100g na czerwone). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta zielonego dodajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok. 1 minutę, odcedzamy i studzimy). Produkujemy trzykolorowy makaron używając robota z przystawką do makaronu fusili. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dolewamy likieru i flamberujemy, a następnie dodajemy śmietanę (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Gotujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji.