Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rogale z makiem, orzechami i migdałami
Rogale z makiem, orzechami i migdałami - składniki:
Rogale z makiem, orzechami i migdałami - sposób przygotowania:
Pół kostki masła roztapiamy. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy po odrobinie mąki oraz cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę i wraz zaczynem dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, dolewając ciepłego mleka. Gdy zacznie odstawać od ręki, wlewamy rozpuszczone ciepłe masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godz. Zimne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym. ok. 25 x 35 cm. Schłodzoną kostkę masła tniemy na plastry i układamy na środku ciasta. Ciasto zagniatamy, tak by przykryć całe masło. Rozwałkowujemy znów na prostokąt, składamy na trzy i jeszcze raz wałkujemy. Znów składamy i odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie powtarzamy wałkowanie i składanie jeszcze dwukrotnie, za każdym razem schładzając ciasto. Migdały, orzechy i mak zaparzamy, a następnie mielemy w blenderze i ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy nakładamy porcję masy, formujemy rogaliki i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 220-250°C na złoty kolor. Polewamy lukrem, ew. posypujemy drobno pokruszonymi migdałami i orzechami.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki