Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikantny dżem żurawinowo-musztardowy

Autor
A A A
  • Pikantny dżem żurawinowo-musztardowy

    Fot. Cranberry Marketing Committee

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pikantny dżem żurawinowo-musztardowy - składniki:
Pikantny dżem żurawinowo-musztardowy - sposób przygotowania: Żurawiny wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy zmieloną gorczycę, ocet, ziarna gorczycy, przeciętą wzdłuż papryczkę chilli, cukier żelujący i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy sok z cytryny. Rozlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy dnem do góry na 10 minut. Dżem pasuje do kozich i owczych serów oraz do serów pleśniowych.