Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczki z zielonej fasolki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babeczki z zielonej fasolki - składniki:
Babeczki z zielonej fasolki - sposób przygotowania: Fasolkę gotujemy al dente i kroimy na  małe kawałki (ok. 3 cm). Przyrządzamy beszamel: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podgrzewamy i rozprowadzamy mlekiem. Gotujemy sos na małym ogniu przez 10-15 min, doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy fasolkę z beszamelem, dodajemy gruyere'a i jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę do wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką foremek, wstawiamy formy do naczynia z wodą. Pieczemy godzinę w 180oC. Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy w kostkę i podduszamy na oliwie. Babeczki polewamy sosem pomidorowym, przybieramy świeżym tymiankiem.