Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Carpaccio z cukinii

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Carpaccio z cukinii - składniki:
  • 4 średniej wielkości (jędrne i bez plam) cukinie
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa extra vergine
  • ok. 20 dag parmezanu w jednym kawałku (najlepiej użyć Parmigiano Reggiano; ja lubię także wersję z ostrym serem pecorino)
  • sól
  • pieprz
Carpaccio z cukinii - sposób przygotowania: Cukinie myjemy, osuszamy i za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Układamy je na półmisku warstwami, polewając lekko każdą warstwę sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan ścieramy w cienkie wiórki (można do tego użyć tej samej obieraczki), posypujemy wiórkami cukinię. Podajemy carpaccio schłodzone.