Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Drożdżówka z jabłkami marynowanymi w winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Drożdżówka z jabłkami marynowanymi w winie - składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500-600 g mąki pszennej (typ 500)
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 20 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
  • 100 g stopionego masła + 50 ml oleju o neutralnym smaku (ciasto będzie dłużej świeże; można zastąpić stopionym smalcem)
  • masło i bułka tarta?do przygotowania formy
  • Marynowane jabłka:
  • 250 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 rozkrojona laska wanilii
  • kawałek cynamonu
  • drobno pokrojona skórka z 1/2 cytryny
  • ewentualnie cukier do smaku
  • jeśli wino jest niezbyt słodkie
  • 2 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
  • Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki (można wziąć pół na pół mąkę i mielone migdały)
  • 2 łyżki cukru (można dać trochę cukru waniliowego zamiast części zwykłego)
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Drożdżówka z jabłkami marynowanymi w winie - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Drożdże wkruszamy do letniego mleka, dodajemy 2 łyżeczki mąki i trochę cukru. Rozczyn oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie dodajemy jajka i żółtka utarte z resztą zwykłego cukru, solą i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy. Gdy ciasto jest już porządnie wyrobione, wlewamy stopione masło i olej bądź smalec. Zagniatamy dalej, aż "odejdzie" od ręki. Marynujemy owoce. Wino i pozostałe składniki (poza jabłkami) doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojone jabłka na 30 sekund, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na godzinę, a potem wyjmujemy owoce (wino można wypić, jest pyszne!). Robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę (lub mąkę i migdały) z cukrem, dodajemy masło, rozcieramy palcami. Ewentualnie można dodać śmietanę. Kawałki jabłek wkładamy do ciasta i delikatnie zagniatamy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Odstawiamy, aby ciasto podwoiło objętość. Pieczemy 40 minut w 170-180°C. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować. Uwaga: jeśli dodamy do ciasta więcej mąki, da się je rozwałkować. Wtedy możemy jabłka ułożyć pośrodku i zwinąć w rulon, formując struclę. Lub pokroić ciasto na porcje, na wierzchu umieścić po trosze jabłkowego nadzienia i skleić rogaliki albo bułeczki. I struclę, i drożdżówki można posypać przed pieczeniem kruszonką.

Informacje o Drożdżówka z jabłkami marynowanymi w winie

  • Jagodzianki i reszta - drożdżówki z owocami do upieczenia w sezonie

    Jagodzianki i reszta - drożdżówki z owocami do upieczenia w sezonie

    SILIKONOWA Tadar Stolnica bambusowa Mała Tadar Stolnica drewniana 66328 Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Drożdżówka z jabłkami marynowanymi w winie Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 500-600 g mąki pszennej (typ

  • Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    marynowanymi w winie Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 500-600 g mąki pszennej (typ 500) 100 g cukru 4 jajka 4 żółtka szczypta soli 20 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) 100 g stopionego masła + 50 ml oleju o neutralnym smaku (ciasto będzie dłużej świeże; można zastąpić