Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszka w winie Malbec

Autor
A A A
  • Gruszka w winie Malbec

    Fot. Studio Duklas +

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszka w winie Malbec - składniki:
  • 1 gruszka
  • 300 ml czerwonego wina (najlepiej malbec)
  • 1 goździk
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • do dekoracji świeża mięta
Gruszka w winie Malbec - sposób przygotowania: Gruszkę obieramy ze skórki. W rondlu łączymy wino, goździk, anyż, kardamon, imbir, połówkę pomarańczy i cukier. Gotujemy gruszkę w winie na bardzo małym ogniu. Nie doprowadzamy do wrzenia, owoc powinien się gotować bardzo powoli. Kiedy gruszka lekko zmięknie, zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wyjmuje-my gruszkę, odkładamy, a wino redukujemy do uzyskania gęstego syropu. Przecedzamy. Na talerz wlewamy odrobinę syropu, na nim układamy gruszkę (w całości lub w ćwiartkach) i dekorujemy listkami mięty.