Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pomidorowe sushi

Autor
A A A
  • Pomidorowe sushi

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: trudne

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pomidorowe sushi - składniki:
  • 1.5 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1/4 szklanki oliwy (plus trochę do smarowania)
  • 1 mały listek laurowy
  • 1/4 szklanki sułtanek
  • 2 łyżki rumu
  • 1/3 szklanki ryżu do sushi
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • sól
  • cukier
  • piperz
  • mielony kumin
Pomidorowe sushi - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Pomidory nacinamy na krzyż i blanszujemy 10 sekund. Przekładamy do miski z zimną wodą, następnie obieramy ze skórki. Przekrawamy 2/3 pomidorów na ćwiartki, układamy na posmarowanej oliwą blasze i posypujemy połową czosnku oraz połową tymianku. Pieczemy 3 godziny, aż pomidory się skarmelizują. W tym czasie usuwamy nasionka z pozostałych pomidorów, a miąższ siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę i resztę czosnku, smażymy na maleńkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy posiekane pomidory, listek laurowy oraz resztę tymianku i gotujemy ok. 2 godzin pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (w tym czasie powinien odparować prawie cały płyn). Usuwamy listek laurowy, a sos przecieramy przez sitko. Robimy sushi: namaczamy rodzynki w rumie i odkładamy je na 30 minut. Ryż zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, częściowo przykrywamy i gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Potem przekładamy do miski i skrapiamy octem ryżowym. Delikatnie mieszamy widelcem i odstawiamy ryż, aby całkiem ostygł. Następnie dodajemy do niego sos pomidorowy, rodzynki wraz z rumem, orzeszki i miętę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Z ryżu formujemy sushi ręką lub łyżką do lodów, na każdej porcji układamy kawałek pieczonego pomidora. Smarujemy oliwą i oprószamy kuminem.