Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czarne risotto z dynią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czarne risotto z dynią - składniki:
Czarne risotto z dynią - sposób przygotowania: Posiekane czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wsypujemy ryż i mieszając, podgrzewamy przez 1-2 minuty. Porcjami wlewamy bulion. Gdy jedna porcja się wchłonie, dodajemy kolejną, do chwili aż ryż zrobi się półtwardy. Wtedy wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i upieczona dynię (jak w przepisie na kremową zupę), posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy risotto jeszcze 5 minut. Dynia częściowo powinna się rozpaść i nadać ryżowi kremową konsystencję. Przekładamy risotto na talerze i posypujemy parmezanem.
Zwiastun jesieni: krem z dyni