Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ogórki orientalne

Autor
A A A
  • Ogórki orientalne

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ogórki orientalne - składniki:
  • 1 długi ogórek wężowy (lub 20 małych gruntowych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli (w wersji na ostro)
Ogórki orientalne - sposób przygotowania: Ogórki płuczemy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie przepłukujemy je wodą, odcedzamy i przekładamy do miski. W małym rondelku zagotowujemy resztę składników, mieszając, aż cukier się rozpuści. Ciepłą marynatą polewamy ogórki. Ogórki można przechowywać w lodówce do miesiąca.