Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa grzybowa po tajsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa grzybowa po tajsku - składniki:
  • 400 ml bulionu z kury
  • 2 suszone liście kafiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 250 g namoczonych suszonych grzybów (mogą być różne rodzaje)
  • 4-5 pomidorków cherry
  • 1 świeże chilli
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 5 liści kolendry
Zupa grzybowa po tajsku - sposób przygotowania: Do bulionu dodajemy liście limonki kafir oraz pokrojoną w plasterki łodygę trawy cytrynowej. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy grzyby, obrane pomidorki, świeże chilli, sok z limonki oraz cukier. Gotujemy 10 minut. Dekorujemy suszonymi papryczkami chilli oraz liśćmi kolendry.