Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym
Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym - składniki:
Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym - sposób przygotowania:
Mięso nacieramy solą, oprószamy mąką (mąkę, która pozostanie, odkładamy do zagęszczenia sosu), mocno obsmażamy. Wkładamy do brytfanny. Na tłuszczu ze smażenia rumienimy plasterki cebuli, obkładamy mięso. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlewamy pół szklanki gorącej wody, zeskrobujemy "smak", czyli resztki, które przywarły do dna i ścianek, wlewamy do brytfanny. Dusimy, aż ligawa będzie zupełnie miękka - co najmniej 2 godz. na małym ogniu pod przykryciem. Robimy nadzienie: chrzan mieszamy z tartą bułką, jajkiem i śmietaną, solimy i słodzimy do smaku. Mięso wyjmujemy z brytfanny, kroimy w plastry, nie docinając ich jednak do końca - ligawa powinna pozostać w całości. Pomiędzy plastry mięsa wkładamy nadzienie, dociskamy i przekładamy z powrotem do brytfanny. Dusimy 10-12 min. Mięso wyjmujemy, do sosu w brytfannie dodajemy resztę mąki, zagotowujemy, mieszając, aby nie powstały grudki. Podajemy do pieczeni.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki