Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym - składniki:
  • 60 dag ligawy (tylna część tuszy wołowej - wygląda jak ładna polędwica - ale wymaga długiego gotowania)
  • sól
  • 2-3 łyżki mąki
  • 4 łyżki smalcu lub sklarowanego masła
  • 1 duża cebula
  • Oraz:
  • 10-15 dag świeżo startego chrzanu
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • 1 jajako
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • szczypta cukru
Pieczeń zakrawana z sosem chrzanowym - sposób przygotowania: Mięso nacieramy solą, oprószamy mąką (mąkę, która pozostanie, odkładamy do zagęszczenia sosu), mocno obsmażamy. Wkładamy do brytfanny. Na tłuszczu ze smażenia rumienimy plasterki cebuli, obkładamy mięso. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlewamy pół szklanki gorącej wody, zeskrobujemy "smak", czyli resztki, które przywarły do dna i ścianek, wlewamy do brytfanny. Dusimy, aż ligawa będzie zupełnie miękka - co najmniej 2 godz. na małym ogniu pod przykryciem. Robimy nadzienie: chrzan mieszamy z tartą bułką, jajkiem i śmietaną, solimy i słodzimy do smaku. Mięso wyjmujemy z brytfanny, kroimy w plastry, nie docinając ich jednak do końca - ligawa powinna pozostać w całości. Pomiędzy plastry mięsa wkładamy nadzienie, dociskamy i przekładamy z powrotem do brytfanny. Dusimy 10-12 min. Mięso wyjmujemy, do sosu w brytfannie dodajemy resztę mąki, zagotowujemy, mieszając, aby nie powstały grudki. Podajemy do pieczeni.