Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada kartoflana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada kartoflana - składniki:
Rolada kartoflana - sposób przygotowania: Robimy farsz, starannie mieszając wszystkie składniki. Robimy ciasto. Obrane ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1cm. Farsz rozsmarowujemy na połowie ciasta, następnie zwijamy je w roladę, zaciskając brzegi. Całość zawijamy w gazę i układamy w płaskim garnku. Wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości rolady i lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min, a następnie odwracamy roladę i gotujemy jeszcze przez 20 min. Ugotowaną ostrożnie kładziemy na półmisku i po chwili zdejmujemy gazę. Osobno można podać sos śmietanowy.