Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorada z figami i nacią selera

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dorada z figami i nacią selera - składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże dorady
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
  • nać selera korzeniowego
  • 12 świeżych (fioletowych i zielonych) fig
Dorada z figami i nacią selera - sposób przygotowania: Cebulę siekamy i dusimy na maśle do miękkości. Ryby myjemy, osuszamy, do ich wnętrza wkładamy zeszkloną cebulę, z zewnątrz oprószamy solą i pieprzem. Na blachę wlewamy oliwę, kładziemy łodygi selera, a na nich ryby i figi. Na wierzchu również możemy ułożyć łodygi selera. Skrapiamy oliwą i pieczemy 25-30 minut w 210°C. Doradę podajemy z ziemniakami, ryżem lub warzywami.