Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tort czekoladowo-orzechowy z creme brulée
Tort czekoladowo-orzechowy z creme brulée - składniki:
Tort czekoladowo-orzechowy z creme brulée - sposób przygotowania:
Rozpuszczamy masło i czekoladę. Jaja i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy ją do rozpuszczonego masła z czekoladą, delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę, rum i delikatnie łączymy w jednolite ciasto. Wylewamy do tortownicy (śr. 20 cm), pieczemy w 170°C ok. 40 minut. Śmietanę i wanilię (wanilię dzielimy wzdłuż na pół) zagotowujemy. Żółtka i cukier mieszamy. Dodajemy do śmietany z wanilią i gotujemy, mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy. Dodajemy żelatynę wcześniej namoczoną w mleku. Masę przecedzamy przez sitko. Rozpuszczamy czekoladę mleczną i rozsmarowujemy równą warstwą na papierze do pieczenia. Gdy czekolada zastygnie, tniemy ją na kwadraty. Gotowe ciasto czekoladowe przekrawamy na dwie warstwy, przekładamy nutellą. Składamy, a na powierzchnię nakładamy krążek schłodzonego creme brulée. Na wierzchu karmelizujemy palnikiem cukier. Boki tortu dekorujemy kwadratami z czekolady.
- Ciasto czekoladowe:
- 5 łyżek masła
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 11 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka brązowego rumu
- Creme brulée:
- 1 szklanka 36 % śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 6 g żelatyny
- 3 łyżki pełnego mleka
- Dekoracja:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- Krem:
- 2 łyżki nutelli
- 3 łyżki cukru kryształu do skarmelizowania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki