Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bataty z patelni

Autor
A A A
  • Bataty z patelni

    Fot. Łukasz Kozyra

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Bataty z patelni - składniki:
Bataty z patelni - sposób przygotowania: Obrane bataty tniemy na plasterki grubości niecałego centymetra. Rozgrzewamy masło na szerokiej patelni (albo, jeszcze lepiej, na dwóch patelniach) na średnim ogniu. Wrzucamy bataty, obracamy je szpatułką, żeby po każdej stronie były natłuszczone. Przykrywamy i smażymy przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą półmiękkie. Odkrywamy, zwiększamy nieco ogień i obracamy bataty szpatułką, po trzech minutach ponownie, i tak dalej. Chodzi o to, żeby nie przywarły, a jednocześnie zrumieniły się dość mocno. Po 20 minutach powinny być gotowe. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczony batat nadziewany kurczakiem i papryką