Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Flaki z Florencji
Flaki z Florencji - składniki:
Flaki z Florencji - sposób przygotowania:
Do garnka z rosołem wlewamy wino, stawiamy na ogień. Gdy dojdzie do wrzenia, wrzucamy jarzyny, zioła i przyprawy. Gotujemy bez pokrywki na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie wkładamy podzielone na cztery części flaki i pozwalamy im lekko pykać przez pół godziny. Gasimy ogień, przykrywamy garnek i zostawiamy na 10 minut. Podajemy z kartoflami z wody, okraszonymi toskańską oliwą. Szczodrze przyprószamy pieprzem z młynka.
- 1 litr rosołu
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 cebula podzielona na ćwiartki
- 1 (przecięta wzdłuż) marchewka
- 1 gałąź selera naciowego
- 3-4 zgniecione ząbki czosnku
- 4 listki bazylii
- 4 goździki (wbite w kawałki cebuli)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- 1 trawieniec (75 dag)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki