Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitura z zielonych pomidorów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfitura z zielonych pomidorów - składniki:
  • 1.5 kg zielonych pomidorów (powinny mieć kolor zielonobiały - nie nadają się gdy są zgniłożółtozielone)
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 cytryny
Konfitura z zielonych pomidorów - sposób przygotowania: Pomidory płuczemy, kroimy w ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości). Wykrawamy gniazda nasienne, sparzamy wrzątkiem. Z cukru i wody gotujemy syrop, wrzucamy pokrojone w plastry cytryny (bez pestek) i pomidory. Smażymy przez kilka dni po parę minut dziennie, aż pomidory staną się szkliste. Wyjmujemy plastry cytryn i wkładamy konfiturę do wyparzonych słoików.