Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żółta zupa paprykowa

Autor
A A A
  • Żółta zupa paprykowa

    Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Żółta zupa paprykowa - składniki:
  • 6 żółtych papryk
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • 4 łyżki dobrego kremowego serka
Żółta zupa paprykowa - sposób przygotowania: Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. W ciężkim garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i dusimy na średnim ogniu, aż zmięknie, ale uwaga: nie może się przyrumienić. Dodajemy paprykę, chwilę smażymy, po czym dolewamy 2 szklanki wody. Solimy. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, po czym garnek przykrywamy. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż papryka będzie miękka. Zdejmujemy garnek z ognia, do papryki dodajemy serek i wszystko miksujemy na gładką masę. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać trochę wody i jeszcze raz zmiksować. Podajemy na gorąco, ozdabiając każdą porcję kilkoma kroplami bardzo dobrej oliwy.