Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Deser malinowy z ciastem cytrynowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Deser malinowy z ciastem cytrynowym - składniki:
Deser malinowy z ciastem cytrynowym - sposób przygotowania: Robimy ciasto: ucieramy na kremową masę jajka z cukrem. Roztapiamy masło, mieszamy je z olejem, dodajemy do masy jajecznej razem z mąką, proszkiem do pieczenia i śmietanką. Ucieramy dalej mikserem na najniższych obrotach, na koniec dodając sok i skórkę z cytryny. Pieczemy w płaskiej blaszce (23 x 32 cm) w temperaturze 150°C przez 25-30 minut. Robimy masę: ziarna kawy prażymy na sucho w garnku o grubym dnie. Gdy zaczną mocno pachnieć, zalewamy je mlekiem, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na 20 minut. Żółtka ucieramy z cukrem w rondelku, mieszamy z mąką i przecedzonym mlekiem kawowym. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty krem o konsystencji budyniu. Gotujemy syrop z cukru i wody. Ubijamy białka na sztywno, zaparzamy je gorącym syropem, stale ubijając i wlewając syrop cienką strużką. Kończymy ubijanie, gdy piana całkiem wystygnie. Odważamy 180 g kremu kawowego, mieszamy go z pianą z białek oraz ubitą śmietanką. Z ostudzonego ciasta cytrynowego wycinamy krążki o wielkości dna miseczki, w której zamierzamy podać deser. Wkładamy po jednym krążku do każdej miseczki, zalewamy masą (wierzch masy można opalić palnikiem do creme brulée), posypujemy świeżymi malinami.