Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone udżce jagnięce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone udżce jagnięce - składniki:
  • 2 udźce jagnięce (razem ok. 1.5 kg)
  • kilka listków szałwii
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy extra virgin fruttato
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • ew. śmietana (36%)
Pieczone udżce jagnięce - sposób przygotowania: Myjemy mięso, usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierowym ręcznikiem. Obwiązujemy białą bawełnianą nicią, wsuwając pod nitkę szałwię i kawałki rozmarynu. Nacieramy udźce solą i pieprzem, wkładamy do brytfanny, obkładamy czosnkiem i polewamy oliwą oraz winem. Pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C, potem zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 20 minut. Mięso wyjmujemy z piekarnika, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 10 minut. Kroimy w plastry, polewamy przecedzonym sosem, który wytworzył się podczas pieczenia. Kto lubi, może sos odparować, aby nieco zgęstniał i zabielić go śmietaną (36%).