Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Panelle z ciecierzycy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Panelle z ciecierzycy - składniki:
  • 1/2 szklanki oliwy + trochę do posmarowania blachy i sporo do smażenia
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • 25 dag mąki z ciecierzycy (można kupić gotową lub zemleć suszoną ciecierzycę)
Panelle z ciecierzycy - sposób przygotowania: Do rondla o grubym dnie wlewamy litr wody, dodajemy oliwę i sól. Powoli wsypujemy mąkę z ciecierzycy, stale mieszając, aż powstanie jednolity krem. Rondel ustawiamy na ogniu, podgrzewamy jego zawartość przez jakieś 15-20 minut, nie dopuszczając do zagotowania i stale mieszając. W tym czasie masa zrobi się bardzo gęsta. Przekładamy ją na natłuszczoną oliwą blachę i równo rozsmarowujemy szpatułką zwilżoną w wodzie. Odstawiamy na godzinę lub dłużej, aby masa zastygła. Potem wykrawamy z niej ostrym nożem kwadraty lub prostokąty, które obsmażamy na dużej ilości oliwy na złoty kolor: 3 minuty z jednej, 2 minuty z drugiej strony. Przekładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie tłuszcz. Panelle można podać gorące, ale smaczne są też, gdy trochę przestygną.

Informacje o Panelle z ciecierzycy

  • Gra w kulki (nieregularne)

    Gra w kulki (nieregularne)

    Panelle z ciecierzycy 1/2 szklanki oliwy + trochę do posmarowania blachy i sporo do smażenia, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 25 dag mąki z ciecierzycy (można kupić gotową lub zemleć suszoną