Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Panelle z ciecierzycy
Panelle z ciecierzycy - składniki:
Panelle z ciecierzycy - sposób przygotowania:
Do rondla o grubym dnie wlewamy litr wody, dodajemy oliwę i sól. Powoli wsypujemy mąkę z ciecierzycy, stale mieszając, aż powstanie jednolity krem. Rondel ustawiamy na ogniu, podgrzewamy jego zawartość przez jakieś 15-20 minut, nie dopuszczając do zagotowania i stale mieszając. W tym czasie masa zrobi się bardzo gęsta. Przekładamy ją na natłuszczoną oliwą blachę i równo rozsmarowujemy szpatułką zwilżoną w wodzie. Odstawiamy na godzinę lub dłużej, aby masa zastygła. Potem wykrawamy z niej ostrym nożem kwadraty lub prostokąty, które obsmażamy na dużej ilości oliwy na złoty kolor: 3 minuty z jednej, 2 minuty z drugiej strony. Przekładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie tłuszcz. Panelle można podać gorące, ale smaczne są też, gdy trochę przestygną.
- 1/2 szklanki oliwy + trochę do posmarowania blachy i sporo do smażenia
- 1 łyżeczka grubej soli morskiej
- 25 dag mąki z ciecierzycy (można kupić gotową lub zemleć suszoną ciecierzycę)
Informacje o Panelle z ciecierzycy
-
Gra w kulki (nieregularne)
Panelle z ciecierzycy 1/2 szklanki oliwy + trochę do posmarowania blachy i sporo do smażenia, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 25 dag mąki z ciecierzycy (można kupić gotową lub zemleć suszoną
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki