Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fasola z miodem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Fasola z miodem - składniki:
  • 2 szklanki fasoli piękny Jaś
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1-2 cytryny
Fasola z miodem - sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc, aby spęczniała. Płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy z łyżką cukru - po godzinie można spróbować, czy jest miękka. Pod koniec gotowania, gdy ziarna są prawie ugotowane, obficie solimy. Nie solimy w trakcie, bo skórka stwardnieje. Dogotowujemy fasolę, studzimy i odcedzamy. Miód podgrzewamy w rondelku i doprawiamy sokiem z cytryny. Sos ma mieć intensywnie słodko-kwaśny, zrównoważony smak. Sosem polewamy jeszcze ciepłą fasolę.

Informacje o Fasola z miodem

  • Migdały i inne specjały

    poprzednio uzyskanym płynem oraz resztą mleka i zagotuj razem. Dokładnie odcedź. Migdałowe mleko posłodź do smaku, dodaj ryż i rodzynki, podgrzej. Podawaj na ciepło. Pozostałe po odcedzeniu okruszki migdałów można wykorzystać do masy makowej. Fasola z miodem i cytryną