Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada makowa z miodem i migdałami

Autor
A A A
  • Rolada makowa z miodem i migdałami

    Fot. Andrzej Gałązka

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada makowa z miodem i migdałami - składniki:
Rolada makowa z miodem i migdałami - sposób przygotowania: Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wyjętymi z przekrojonej laski wanilii, dodajemy utarty mak, mąkę i migdały (posiekane bardzo drobno wraz z łupinkami). Delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze, pieczemy 10-15 minut w temp. 200°C (bez termoobiegu). W rondelku lekko rumienimy miód, smarujemy upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i startymi na tarce piernikami, zwijamy w roladę, póki ciasto jest gorące. Zawijamy w bawełnianą ściereczkę, pozostawiamy na kilka minut. Ponownie kładziemy na blasze, smarujemy glazurą: sztywną pianą ubitą z białek i cukru, posypujemy migdałami. Wstawiamy roladę do pieca, aby glazura wyschła.

Informacje o Rolada makowa z miodem i migdałami

  • Wszystko w piegi

    Wszystko w piegi

    , ostrożnie mieszając. Ciastem napełniamy tortownicę nasmarowaną masłem i wysypaną mąką, pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Dekorujemy gotową polewą z białej czekolady. Rolada makowa z miodem i migdałami (przepis z książki Marii