Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Buchty

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Buchty - składniki:
Buchty - sposób przygotowania: Do miseczki wkrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. Posyp cukrem pudrem.

Informacje o Buchty

  • Czeski zestaw na obiad

    Czeski zestaw na obiad

    śmietanę, doprawić solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Autor: Karel Stindl Jak zrobić knedliki? Buchty to nie jest nazwa jednej potrawy, ale całej grupy potraw. Ogólnie są to ciastka drożdżowe z nadzieniem - każda gospodyni ma własny przepis. Buchty (bułeczki

  • Gzik, korbol i pyry, tej!

    Gzik, korbol i pyry, tej!

    , drożdżowe buchty . Pyry i ślepe ryby Prócz kluchów nie ma kuchni wielkopolskiej bez pyr, jak nazywa się ziemniaki. To właśnie dania na bazie tego warzywa i mąki stanowiły, przynajmniej przez ostatnie dwa wieki, podstawę pożywienia nie tylko podczas postów

  • Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

    Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

    buchty - bułeczki drożdżowe z nadzieniem Na ciasto: 300 g mąki 125 g drobnego cukru 25 g cukru waniliowego 200 g masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na kruszonkę: 100 g mąki , 50 g cukru, 50 g zimnego masła, szczypta soli Do miski przesiej mąkę, cukier i sól. Dodaj

  • Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce

    Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce

    tradycje różnych narodowości. Znajdziemy tu specjały niemieckie, np. smażony ser domowy, czeskie kluski na parze (zwane na Śląsku buchtami), czy typowe "polskie klasyki", takie jak rosół czy żur. Najlepiej rozpoznawalnym w kraju śląskim daniem jest rolada, podawana z tzw. modrą kapustą i pyzami