Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tatar z krewetek i awokado
Tatar z krewetek i awokado - składniki:
Tatar z krewetek i awokado - sposób przygotowania:
Krewetki rozmrażamy, obieramy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy chwilę (krewetki powinny pozostać szkliste), osączamy na sitku lub papierowym ręczniku. Doprawiamy oliwą i posiekanym szczypiorkiem. Awokado przekrawamy, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Łączymy z drobno posiekaną szalotką, doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Taramę miksujemy ze śmietanką, solimy i pieprzymy. W kieliszkach do martini układamy tatara z krewetek, wygładzamy, na to kładziemy awokado, wygładzamy i wlewamy cienką warstwę sosu z taramy. Wierzch można ozdobić porcją czarnego kawioru.
- 20 surowych lub mrożonych krewetek
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 3 awokado
- 1 szalotka
- sok z cytryny do smaku
- 80 g taramy (pasty z wędzonej ikry dorsza)
- 100 g śmietanki kremówki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki