Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Praliny z białej czekolady z różą

Autor
A A A
  • Praliny z białej czekolady z różą

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Praliny z białej czekolady z różą - składniki:
  • 1 szklanka przebranych różanych płatków
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 100 dag białej czekolady
  • 30 dag pistacji
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka łyżek kaszy manny
Praliny z białej czekolady z różą - sposób przygotowania: Płatki róż zalewamy gorącą wodą i natychmiast odsączamy i osuszamy. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy czekoladę, pistacje, kardamon, płatki różane i gotujemy dalej, na małym ogniu, aż utworzy się gęsta, elastyczna masa. Na koniec dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i wykładamy masę na stolnicę posypaną kaszą. Gdy masa przestygnie, formujemy z niej roladę. Szczelnie zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w plasterki.