Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pstrąg w mioduli i porzeczkach, scykane gałuski i duszona cukinia

Autor
A A A
  • Pstrąg w mioduli i porzeczkach, scykane gałuski i duszona cukinia

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pstrąg w mioduli i porzeczkach, scykane gałuski i duszona cukinia - składniki:
Pstrąg w mioduli i porzeczkach, scykane gałuski i duszona cukinia - sposób przygotowania: Filet oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mioduli oraz lekko rozgniecionych porzeczkach, marynujemy przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy, układamy filet i smażymy po minucie z każdej strony. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy miód i posiekany koperek. Przygotowujemy gałuski. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane), mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Masę nabieramy łyżką i wrzucamy do wrzącej wody. Kluseczki gotujemy około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. Na talerzu układamy cukinię, gałuski oraz pstrąga. Polewamy sosem z porzeczkami. *Krzysztof Ciężobka jest kucharzem od 14 lat. Szefuje w restauracji hotelu Nad Przełomem w Sromowcach Niżnych. Pracował m.in. w restauracjach w Nowym Targu i Niedzicy (w tej ostatniej prowadził też przez 3 lata własny pub). Kręci go kuchnia węgierska i regionalna polska, do pstrąga podał więc tradycyjne gałuski scykane z Podhala. Zaopatruje się u lokalnych hodowców. Lubi dobrą jagnięcinę, ryby z miejscowych stawów. Nie przepada za nowoczesną, "ułożoną" kuchnią, jak ją nazywa. W wolnych chwilach wędkuje, ogląda programy kulinarne, jeździ na nartach, rowerze albo na rolkach.
Cukinia Hasselback - najeżona pysznościami