Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Schab z chorizo, konfitowaną dynią i purée ziemniaczano-pistacjowym
Schab z chorizo, konfitowaną dynią i purée ziemniaczano-pistacjowym - składniki:
Schab z chorizo, konfitowaną dynią i purée ziemniaczano-pistacjowym - sposób przygotowania:
Przygotowujemy schab. Mieszamy składniki marynaty, nacieramy mięso i zostawiamy na 12 godzin. Długim wąskim nożem robimy kieszeń w środku mięsa. Wkładamy tam cho-rizo w całości. Pieczemy 15 minut w 220°C, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 40 minut. Robimy purée. Ziemniaki gotujemy w skórkach do miękkości w osolonej wodzie. Obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z podgrzaną oliwą i pistacjami zmiksowanymi na mączkę. Białko ubijamy i mieszamy z purée. Wkładamy masę do worka cukierniczego i wyciskamy kopczyki na blachę wyściełaną pergaminem. Pieczemy w 190°C, aż się zrumienią (5-10 minut). Przyrządzamy dynię. Miąższ kroimy w kostkę. Czosnek, szalotki i imbir obieramy. Chilli kroimy w grube plastry, usuwamy pestki. Wszystkie składniki zalewamy oliwą i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Ciepły schab kroimy w plastry. Podajemy z zapieczonym purée oraz dynią. *Maria Najgrodzka Szefowa kuchni w warszawskim Carmona Tapas Bar. Studiowała turystykę i rekreację, jednak zrezygnowała na rzecz szkoły gastronomicznej. Marzyła, aby po jej ukończeniu gotować na żaglowcach, bo z nimi wiąże się jej druga po gotowaniu pasja. Pływała na pokładach Fryderyka Chopina i Pogorii. Specjalnie dla nas pozowała z wielką (i ciężką!) patelnią do paelli. Pracowała w restauracji Upstairs w Komorowie, potem trafiła do Carmony i już została. Ciekawi ją hiszpańska kuchnia i kultura, ale lubi też indyjskie jedzenie, często używa kuminu i imbiru. W wolnych chwilach Maria gotuje ze swoją 3-letnią córeczką.
- 800 g schabu (oczyszczonego z błon
- bez kości)
- 1 surowa kiełbaska chorizo
- Marynata:
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki wytrawnego sherry
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- Purée:
- 3 duże ziemniaki
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki niesolonych obranych pistacji
- 1 białko
- sól
- Konfitowana dynia:
- 1 duży plaster dyni (ok. 300 g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 małe szalotki
- 3 plasterki świeżego imbiru
- 1 mała czerwona papryczka chilli
- 1 gwiazdka anyżu
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
- 4 łyżeczki miodu
- 1/2 szklanki oliwy
Zwiastun jesieni: krem z dyni
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki