Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu
Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu - składniki:
Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu - sposób przygotowania:
Buraki szorujemy, pieczemy 2-3 godziny w 180°C (do miękkości; czas pieczenia zależy od wielkości buraków). W czasie gdy buraki się pieką, robimy granitę: szczaw przepuszczamy przez sokowirówkę, otrzymany sok mieszamy z sokiem z cytryny oraz syropem, zamrażamy (najlepiej w maszynce do lodów; jeśli w zamrażalniku, trzeba mieszać co 15 minut). Jeżyny zalewamy likierem i odstawiamy na 10-15 minut. Upieczone buraki obieramy i kroimy na kawałki, podajemy z jeżynami i porcją granity szczawiowej. Uwaga: Jeśli nie mamy świeżego szczawiu, nie ma sensu zastępować go mrożonym - nie uzyskamy ani tak świeżego smaku, ani intensywnego koloru. Poza sezonem podajmy więc same buraki z jeżynami (te można kupić mrożone i zamarynować jak świeże).
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki