Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem - składniki:
  • Ryba:
  • 1 kg obranego ze skóry filetu z łososia
  • 50 g soli
  • 50 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 l oliwy cytrynowej
  • Marynowane ogórki:
  • 1 duży (250-300 g) ogórek wężowy
  • 6 g soli
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru
  • Jogurt wasabi:
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g skórek z ogórka
  • 10 g pasty wasabi
  • 2 listki żelatyny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól
  • Oraz:
  • 5 g sproszkowanej herbaty matcha
  • szczypta soli morskiej
  • ew. 50 g maltodekstryny
  • sól maldon (w płatkach)
Łosoś z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem - sposób przygotowania: Marynujemy łososia: cały filet nacieramy mieszaniną cukru, soli i skórki z cytryny. Odstawiamy na godzinę, spłukujemy zimną wodą (jak najkrócej, nie moczymy ryby). Kroimy na 4 porcje. Marynujemy ogórka: obieramy go (skórki pozostawiamy do przyrządzenia jogurtu), kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut (najdłużej na 6 godzin). Płuczemy z soli, a potem wrzucamy do zalewy z wody i cukru. Wyjmujemy i osączamy bezpośrednio przed podaniem. Robimy jogurt wasabi: miksujemy skórki z ogórka z jogurtem i wasabi. Namaczamy i odciskamy żelatynę, rozpuszczamy ją w lekko podgrzanym zielonym jogurcie. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. Wlewamy oliwę do garnka, wkładamy kawałki łososia i podgrzewamy, aż oliwa osiągnie temperaturę 42°C (mierzymy termometrem; można też sprawdzić palcem - powinniśmy poczuć wyraźne ciepło). Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łosoś powinien być ugotowany w środku. Jeśli nie jest, ponownie podgrzewamy do 42°C i odstawiamy na kolejne 10 minut. Kawałki łososia układamy na talerzach, obok kładziemy osączone ogórki i porcje jogurtu wasabi. Łączymy maltodekstrynę z herbatą matcha i szczyptą soli, rozsypujemy obok ryby. Jeśli nie używamy maltodekstryny, wystarczy tylko oprószyć rybę szczyptą herbaty matcha. Posypujemy płatkami soli maldon i podajemy.