Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lasagne z borowikami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lasagne z borowikami - składniki:
Lasagne z borowikami - sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i gotujemy we wrzącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i odkładamy na bok do wystygnięcia. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Smażymy razem cebule, czosnek i paprykę przez ok. 5-7 min. Dodajemy do warzyw pokrojone w kostkę grzyby, pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy, mieszając, przez następne 5-7 minut. Smarujemy naczynie do zapiekania najpierw oliwą, następnie odrobiną masy pomidorowej. Układamy pierwszą warstwę lasagne, a na niej pierwszą warstwę sosu, którą posypujemy serem. Czynności po-wtarzamy aż do wyczerpania sosu (sos - bez sera - powinien też znaleźć się na samym wierzchu). Odstawiamy naczynie na godzinę i dopiero po tym czasie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy lasagne, posypujemy grubą warstwą tartego sera i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Lasagne z cukinią i kurkami - obudź w sobie Garfielda