Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Berlińskie pączki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Berlińskie pączki - składniki:
Berlińskie pączki - sposób przygotowania: Robimy rozczyn z rozpuszczonych w mleku drożdży, do których dodajemy 1/2 szklanki mąki i łyżkę cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski. Na środku robimy dołek i powoli wlewamy do niego rozczyn. Wyrabiamy starannie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Do ciasta dodajemy rozpuszczone masło, cukier, sól, żółtka, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiamy starannie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, wówczas formujemy z niego kulę i ponownie odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką o ostrym brzegu wycinamy z ciasta krążki. Na środku połowy krążków kładziemy łyżeczkę konfitury. W pozostałych krążkach zwilżamy brzeg wodą i nakładamy je na krążki z nadzieniem, delikatnie ściskając brzegi tak, aby oba krążki się zlepiły. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy jednorazowo 2-3 pączki. Smażymy ok. 8-10 min, aż pączki zbrązowieją. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na moment na papierze kuchennym, aby ociekły z tłuszczu. Następnie przekładamy je na półmisek i posypujemy cukrem pudrem.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!