Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta orzechowo-migdałowa

Autor
A A A
  • Tarta orzechowo-migdałowa

    Fot. Magdalena Adamczewska i Piotr Walichnowski

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta orzechowo-migdałowa - składniki:
Tarta orzechowo-migdałowa - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy 12 dag masła, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz wodę. Mieszamy, lekko zagniatamy, ale nie wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy kawałkiem masła, dno i boki wylepiamy ciastem. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach, przykrywamy pergaminem, obciążamy suszoną fasolą. Pieczemy 15 min w temp. 190°C, po czym wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem i odstawiamy do ostygnięcia. W rondlu rozpuszczamy resztę masła, dodajemy miód, jajka, orzechy oraz płatki migdałowe i mieszamy. Wylewamy masę na ostudzone ciasto, ozdabiamy z wierzchu garścią całych orzechów laskowych i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 min w temp. 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.Przepis z książki Bogdana Gałązki "Kuchnia wielkich mistrzów"
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo