Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piklowane jajka w occie z buraków

Autor
A A A
  • Piklowane jajka w occie z buraków

    Natalia Pancewicz

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piklowane jajka w occie z buraków - składniki:
Piklowane jajka w occie z buraków - sposób przygotowania: Jajka piklowane przygotowujemy dzień wcześniej. 10 jajek gotujemy na twardo, obieramy, wrzucamy do dużego słoja lub głębszego opakowania, zalewamy kwasem buraczanym z dodatkiem octu. Zostawiamy na kilka godzin (najlepiej całą noc w lodówce), kilka razy przewracając, aby pokolorowały się równomiernie. Kolorowe jajka wyjmujemy ze słoika, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na pół za każdym razem czyszcząc nóż, aby ich nie pobrudzić. Małą łyżeczką delikatnie wyjmujemy żółtka i wrzucamy je do miski. Do żółtek dodajemy pokrojoną kostkę fety i pieprz (można dodać też ulubione zioła), blendujemy na gładką masę. Za pomocą szprycy lub łyżeczką napełniamy jajka farszem. Dekorujemy wg uznania np różyczkami z pasków marchewki i oliwkowymi listkami.
Jajka faszerowane guacamole