Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekane ziemniaki w sosie maślano-serowym
Zapiekane ziemniaki w sosie maślano-serowym - składniki:
Zapiekane ziemniaki w sosie maślano-serowym - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy masło, sól i gałkę. Podgrzewamy, mieszając, aż masło roztopi się w śmietanie. Nie dopuszczamy do wrzenia! Ziemniaki ścieramy na cienkie plasterki (np. na tarce do mizerii), układamy je w żaroodpornym naczyniu, polewamy gorącym sosem śmietanowo-maślanym i posypujemy parmezanem. Pieczemy 45-50 minut, aż zmiękną i zrobią się rumiane.
- 70 dag ziemniaków
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki soli
Pyszne ziemniaczki w skorupkach
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki