Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosół

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rosół - składniki:
Rosół - sposób przygotowania: Kurczaka i wołowinę kroimy na kawałki i myjemy pod zimną bieżącą wodą. Obraną cebulę obieramy, kroimy na połówki i przypiekamy na patelni (bez tłuszczu) lub nad gazem. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby w całości zostało przykryte. Dodajemy obrane i umyte warzywa. Dodajemy także sól i kilka ziaren pieprzu. Powoli podgrzewamy, ale tak, by przez dłuższy czas nie dopuścić do zagotowania. Kilkakrotnie zdejmujemy łyżką powstającą na powierzchni pianę, by zapobiec mętnieniu rosołu. Rosół gotujemy na maleńkim ogniu 3-6 godzin, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Pod koniec gotowania wkładamy na kilka minut (na sitku) umytego pomidora. Smak rosołu będzie bardziej interesujący, jeżeli do wywaru dodamy 1 goździk lub kilka ziaren kopru włoskiego. Podajemy go na talerzach lub w bulionówkach.
Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Informacje o Rosół

  • Na jesienny chłód - rosół

    Na jesienny chłód - <strong>rosół</strong>

    Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. Według innych , gdy dopadnie nas przeziębienie, nic nie wzmocni tak, jak miseczka domowego rosołu. Podstawą dobrego rosołu jest oczywiście wysokiej jakości mięso. Najlepiej wykorzystać tzw. kurę rosołową o tłustym

  • Kiedy solić rosół

    Rosoły i buliony warzywne posolone na początku gotowania będą esencjonalne i smaczne, ale nieco mętne. Jeśli zaś wsypiemy sól pod koniec gotowania, wywar zachowa klarowność, ale smakiem nie dorówna wcześniej posolonemu. Warto też wiedzieć, że nawet nieposolony rosół może

  • Menu dnia z tradycyjnym rosołem

    Menu dnia z tradycyjnym <strong>rosołem</strong>

    Najlepiej podać go ze świeżą natką pietruszki i makaronem. Rosół drobiowy Składniki: 1 korpus z kurczaka 2 skrzydełka 1 udko 1 pęczek włoszczyzny lub 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej 1 liść laurowy 1 cebula 8-10 ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego sól natka pietruszki makaron nitki

  • Oryginalny, domowy rosół z kurczaka!

    Oryginalny, domowy <strong>rosół</strong> z kurczaka!

    Tradycyjny, domowy rosół uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W polskiej kuchni to prawdziwy klasyk, który podajemy zazwyczaj z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Najbardziej delikatny jest ten przygotowany z mięsa drobiowego

  • Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

    <strong>Rosół</strong> odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

    W tej wersji rosołu znajdziemy istne bogactwo składników: od ziemniaków, przez duszone podgrzybki, aż po włoszczyznę i karmelizowaną cebulkę. Najważniejsza jest jednak kaczka. Do przepisu potrzebne będzie zarówno surowe mięso kaczki, jak i wersja wędzona. Rosół z wędzonej kaczki rosół: 1/2 kaczki

  • Nie tylko rosół i pomidorowa - Zupy jakich jeszcze nie jadłeś

    Nie tylko <strong>rosół</strong> i pomidorowa - Zupy jakich jeszcze nie jadłeś

    ryżowy i zalewamy gorącą zupą. Gruzja - CZIKHIRTMA, aromatyczny rosół z jagnięciny Zupa z boku... / fot. Agnieszka Haponiuk Kuchnia gruzińska jest niezwykle aromatyczna, najczęściej używane przyprawy to: koper, ostra i

  • Co zjedzą polscy piłkarze przed pierwszym meczem mundialu? "Od lat ten sam rosół na szczęście"

    Co zjedzą polscy piłkarze przed pierwszym meczem mundialu? "Od lat ten sam <strong>rosół</strong> na szczęście"

    W rozmowie z dziennikarzami stacji echodnia.eu Tomasz Leśniak, kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej, zdradził jaki obiad zjedzą piłkarze przed pierwszym meczem mundialu. Wybór dań i dodatków jest spory i uwzględnia zalecenia dietetyczne dla poszczególnych członków reprezentacji. "Rosół

  • Obiad z dwóch dań, czyli rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie - pieczony Kurczak Zagrodowy w panierce kokosowej

    Obiad z dwóch dań, czyli <strong>rosół</strong> orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie - pieczony Kurczak Zagrodowy w panierce kokosowej

    rozgrzanym do 190 st. C. Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry