Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane - składniki:
  • Pomidory pieczone:
  • 1.5 kg dużych pomidorów śliwkowych
  • 4 duże gałązki tymianku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 120 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • Pomidory marynowane:
  • 1/2 kg dużych pomidorów śliwkowych
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1.5-2 szklanki oliwy
  • Do podania:
  • liście różnych rodzajów sałat
  • garść listków bazylii
  • oliwa
  • parmezan starty na grube wióry
  • natarte czosnkiem grzanki z żytniego chleba
Pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane - sposób przygotowania: Przygotowujemy pieczone pomidory: natłuszczamy blachę i układamy na niej ćwiartki oczyszczonych z pestek pomidorów, skórką do dołu. Kładziemy na nich gałązki tymianku, a pomiędzy nimi nieobrane ząbki czosnku. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 45 minut w 150°C. Po tym czasie odwracamy pomidory, pieczemy jeszcze godzinę i po przestudzeniu delikatnie zdejmujemy skórki. Przygotowujemy pomidory marynowane: nacinamy je na krzyż, wkładamy na 30 sekund do gotującej się wody, następnie na chwilę zanurzamy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i przekładamy do miski. Dodajemy całe gałązki tymianku, nieobrany czosnek oraz sól i wlewamy tyle oliwy, aby pomidory były zupełnie przykryte. Pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Jedne i drugie pomidory rozkładamy na półmisku, na wierzchu układamy porwane na kawałki listki sałat i bazylii, skrapiamy oliwą i posypujemy wiórkami parmezanu. Podajemy z grzankami.