Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane
Pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane - składniki:
Pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane - sposób przygotowania:
Przygotowujemy pieczone pomidory: natłuszczamy blachę i układamy na niej ćwiartki oczyszczonych z pestek pomidorów, skórką do dołu. Kładziemy na nich gałązki tymianku, a pomiędzy nimi nieobrane ząbki czosnku. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 45 minut w 150°C. Po tym czasie odwracamy pomidory, pieczemy jeszcze godzinę i po przestudzeniu delikatnie zdejmujemy skórki. Przygotowujemy pomidory marynowane: nacinamy je na krzyż, wkładamy na 30 sekund do gotującej się wody, następnie na chwilę zanurzamy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i przekładamy do miski. Dodajemy całe gałązki tymianku, nieobrany czosnek oraz sól i wlewamy tyle oliwy, aby pomidory były zupełnie przykryte. Pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Jedne i drugie pomidory rozkładamy na półmisku, na wierzchu układamy porwane na kawałki listki sałat i bazylii, skrapiamy oliwą i posypujemy wiórkami parmezanu. Podajemy z grzankami.
- Pomidory pieczone:
- 1.5 kg dużych pomidorów śliwkowych
- 4 duże gałązki tymianku
- 3-4 ząbki czosnku
- 120 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- Pomidory marynowane:
- 1/2 kg dużych pomidorów śliwkowych
- 2 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1.5-2 szklanki oliwy
- Do podania:
- liście różnych rodzajów sałat
- garść listków bazylii
- oliwa
- parmezan starty na grube wióry
- natarte czosnkiem grzanki z żytniego chleba
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki