Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pankejki cytrynowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pankejki cytrynowe - składniki:
  • 12-13 dag mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 225 ml (niepełna szklanka) mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki stopionego masła
  • sklarowane masło do smażenia
  • Do podania:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
Pankejki cytrynowe - sposób przygotowania: Robimy naleśniki: przesiewamy mąkę z solą. Jajko, żółtko i cukier mieszamy z mlekiem i rumem, powoli dodajemy do mąki, stale mieszając. Na koniec wlewamy stopione masło i jeszcze chwilę mieszamy. Naleśniki smażymy na rumiano na sklarowanym maśle; kolejne usmażone zabezpieczamy przed wystygnięciem. Mieszamy cukier ze skórką cytrynową, posypujemy zrolowane naleśniki. Do każdej porcji podajemy ćwiartkę cytryny.